...La Tahzan Inaallah Ma'Ana...

"Jgn bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita "



Kek Coklat SIKECILMIRMO




Assalamualaikum… Hello hello!.. Hari ini aku nak kongsi sedikit resepi dengan korang!.. Resepi neh memang simple giler kot..! Untuk student student yang jarang ke dapur tuh kan, untuk yang tengah cuba-cuba buat kek tuh sangat-sangat dialukan untuk cuba resepi neh. Sangat sesuuaaaii ! Coz sangat senang.. Tapi mahu rajin dan malas jer.. *Umi i cakap,resepi orang malas* Errkkkk… kehkehkeh... So.. tak mau berleter panjang, tak nak cakap banyak, moh kiter ke dapur!... Jommmmmmm, main masak-masak……..!!! yeayyyyyyy…!




BAHAN-BAHAN

Minyak masak 1 cawan (Tak perlu susah-susah untuk guna marjerin)

Gula 1 cawan

Telur 2 biji

Susu cair 1 cawan

Air masak 1 cawan

Gandum 1 cawan

Serbuk koko 1 cawan/1 botol kecik

Baking powder ½ sudu

Soda bikarbonat 1 sudu




Untuk Topping

Coklat masakan (terpulang atas korang nak tebal mana topping tuh)

Marjerin ½ sudu

Sedikit air (jika perlu)







CARA-CARA

Korang masukkan minyak, gula dan telur.. Lepas tuh, korang gaul sampai kembang.. Biar gula tuh hancur.. Then, korang masukkan yang lain-lain (Serbuk koko, susu cair, air masak, baking powder, soda bikarbonat, gandum) tuh sekali.. gaul sehingga sebati…


Mesti lepas tuh korang tengok cam ada ketul-ketul serbuk koko kan.. itu coz kita guna air masak.. jadi semasa korang nak tuang dalam acuan tuh, korang tapis dulu ye..


Akhirnya, masukkan dalam oven then bakar..


Untuk topping dia plak.. Korang masakkan coklat masakan, marjerin and jika perlu letak sedikit air. Yelah coz kadang kadang tuh setiap coklat masakan neh tak sama. Ada yang terlalu pekat so.. untuk itu korang perlu letak sedikit air. Ckit je letak, xbyk pun...


Oke.. lepas masak kek tuh, korang letak lah topping dye.. And, kalau korang rasa nak hias topping tuh dengan coklat rice ke, cherry ke, badam ke, pun boleh.. Atas kesukaan masing-masing…










Haaaa… So amacam?? Simple je kan?? Mmg tersangat simple lah… Hah apa? Aku main main? Tak caya ek? So pe lagi?? Lets do it r!... Aku cabar neh! Hahahahaa… Gud luck! Teheeee~… (^_^)








Lebih kurang kek tuh akan jadi camni lah nanti





Ah... TIPU ! heheheee...










Camni je haaaa...




Nampak sedap dan simple je kan? kan? kan? so jom ke dapur! Adiosssss... ;)














...Terima kasih sudi baca...

12 sedang bergolek..!!:

Syukri_Own's said...

oh... my fav kek (=
nnti suruh mama buat lah...
thx.. nice...blog...nice info (=

izatty fatihah said...

waa macam sedaap je :)
bw here sis..

myezatul aQma said...

sis..nak 1 kek besar.heheh

ZACK ENTRY said...

wah, dah boleh kawen ni..:p

Miss Star said...

huhu..Sis..Sye ambik yea recipe nie..huhhu..:)
nak try buat..hehehe..
thanz info

ieyza afieyna said...

sedap nye.. nk try buat la...

SiKecilMirmO said...

@Syukri_Own's tq! ahaa.. alah2, neh msti anak mak neh? hehe..

SiKecilMirmO said...

@izatty fatihah mmg sedap. Bw jugak kt dye... :)

SiKecilMirmO said...

@myezatul aQma hambik laa.. :)

SiKecilMirmO said...

@ZACK ENTRY blom boleh lagi... hahaha...

SiKecilMirmO said...

@Miss Star hambik lh syg.. okeh, try ye.. 6t tunjuk kt sis jd ke x.. :)

SiKecilMirmO said...

@ieyza afieyna try lh syg.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...